20 Temmuz 2023 Perşembe

Hayatta hiçbir şey senden öndemli değil...s*iktir et


Hayatta hiçbir şey senden önemli değil... s*ktir et


Başlığı böyle atınca baya ayıp oluyor ama kazın ayağı öyle değil. The London Paper’ın ‘Doğunun boş verme fikrine Batının bakışı’ olarak betimlediği, John C. Parkin’in komik ve ilham verici kitabı ‘S*ktir et’ elime geçince mal bulmuş Mağribi gibi sarıldım tabi ki… 


Orijinali ‘F**k it’ deme cankurtaran simidine sarılmayanı günümüzde dövüyorlar. Kitabın içeriği şöyle özetlenmiş; ‘S*ktir et’ demek sizi iyi hissettirir. Mücadeleden vazgeçmek, ne hoşunuza gidiyorsa onu yapmak, çevrenizdekilerin sizin hakkınızda düşündüklerini umursamamak ve kendi yolunuzdan gitmek harika bir duygudur. John C. Parkin'in bu komik ve ilham verici kitabı, S*ktir Et demenin; Doğunun boş verme, vazgeçme ve bir şeylerin o kadar da önemli olmadığını fark ederek gerçek özgürlüğü bulma gibi ruhani fikirlerinin kusursuz bir Batı ifadesidir. S*ktir Et; şarkı okumak, meditasyon yapmak, sandalet giymek, ya da tütün yemek gibi eylemler gerektirmeyen ruhani bir yoldur.


Yazının devamını okumak için yazarının yukarıdaki adını tıklayınız

14 Temmuz 2023 Cuma

Renzo Piano İstanbul Modern'de beklentileri karşılayamadı / Ünal Özüak


 


Renzo Piano İstanbul Modern’de beklentileri karşılayamadı!



Ayrıntılarına girmeden önce kapaktan söyleyeyim; Karaktersiz, içinde ne olduğunu yansıtmayan, silik, kişiliksiz bir yapı olmuş İstanbul Modern. Kendisinden büyük şeyler beklenen Renzo Piano böylesi bir ürünle, son dönem bütün yapılarına yansıyan su tutkusunun suyunu çıkarmış İstanbul Modern'de. 


Masal şöyle başlamış. Evvel zaman içinde pireler tellal iken kariyerinin başında iki genç mimar uluslararası yarışma kazanarak Paris’in göbeğinde , tasarlaması kadar kabul ettirilmesi zor, bir ilke imza atarak, bütün tabuları yıkarlar.1977'de Paris'in simgesi, yaşamının büyük parçası tarihi Hal Binaları'nı yıkıp yerine, Renzo Piano ve Richard Rogers'ın bir tür ‘gelişen mekânsal diyagram’ olarak tasarladıkları uçuk kaçık, estetik bir yaklaşımla teknolojiyi kullanarak klasik geçmişi reddeden, Mimaride namusluluk / Ekspresyonizm olarak betimlenen dışavurumcu mimarlığın baş eseri "Centre George Pompidou/Renzo&Piano binasında" tesisat ve havalandırma kanallarının rengarenk boyayarak açıktan örtü gibi müze serbest mekanının üstüne geçirerek Pompidou Kültür Merkezi'ni yaptılar. Entelektüel ortamda çok tartışıldı ama o gün bugün Paris'in simgelerinden biri bu bina. 


Yazının devamı için yazarının yukarıdaki adını tıklayınız 

8 Temmuz 2023 Cumartesi

Yazı Odasında Yolculuklar ya da Boşlukta hoşluk / Ünal Özüak



Yazı Odasında Yolculuklar’ ya da boşlukta hoşluk 



 

Sevdiğim bir dostum bu kitabı hediye edip "kendinden çok şeyler bulacak ve felsefesine de dalacaksın" deyince bir solukta okudum. Önce kitap arkasındaki sinopsisinden içeriğini okuyalım; ‘Bir yatak, bir yazı masası ve bir iskemleden başka bir şey bulunmayan, tek kapılı, tek pencereli bir oda. Yaşlı bir adam, bu odada belleğini yitirmiş olarak uyanır. Kim olduğunu, buraya nasıl geldiğini anımsamaz. Odaya gelen belli belirsiz kişiler, Bay Boş’a anımsayamadığı suçlar yöneltirler, kimliği ve geçmişine ilişkin örtük sözler ederler. Tavana gizlenmiş bir kamera durmadan fotoğrafını çeker, bir mikrofon odadaki her sesi kaydeder. Biri izlemektedir sanki. 


Günümüz Amerikan edebiyatının en yaratıcı yazarı Paul Auster’ın yeni romanı Yazı Odasında Yolculuklar, gizemli metinleri, bilmece kimlikleri, kahramanının gizli geçmişi ve belirsiz işkencecisiyle belki de yazarın en tuhaf romanı.





Yazının devamını okumak için yazarın üstteki adını tıklayınız



Fabrika ayarlarım neredesiniz özlüyorum sizi /Ünal Özüak


Fabrika ayarlarım neredesiniz özlüyorum sizi



Şimdi siz bana soracaksınız. Nereden çıktı bu fabrika ayarlarına dönmek diye? Bayram değil seyran değil eniştem beni neden öptü bile dersiniz belki ama orada yanılırsınız. Bu yazı Bayramda günün getirdiği çirkinliklerden sıyrılıp ‘nerde benim 68’li altın yıllarım’ öykünmesi yapmak için yazıldı. Fiziksel olarak fabrika ayarlarına dönmemiz artık olanaksız, ancak kafada ilk dolum ayarlarını gözden geçirmek mümkün. 




Yazının devamını okumak için yazarın üstteki adını tıklayınız

haydi yazıyor yazıyor / Okan Üstünkök

                                                 

         

 


 








haydi yazıyor yazıyor (*)

 

 

kişi var ya kişi

kişi  içinden geldiğince  yazmalı  içi eriyince yazmalı

üzülünce yazmalı sevinince  yazmalı sevince yazmalı

umut  kesilince  yazmalı

evler  basılınca  yazmalı

fidanlar asılınca yazmalı

kalın kalın yazmalı ince ince yazmalı

kokusu kız arkadaşının başını ağrıtan yasemince yazmalı

sadettinin bestesinde safiyenin sesinde sular menekşelenince yazmalı (**)



Şiirin devamını okumak için yazarının üstteki adını tıklayınız


ÖNE ÇIKAN YAYIN

And They Died / Gün Gencer

  AND THEY DIED (THE ROAD TO GALLIPOLI) (ÇANAKKALE SAVAŞINA GİDEN YOL) A TRAGEDY IN THREE ACTS  (A Docu-drama with music written in memory o...