Angara Nire, Çaldağı Nire / Suha Özkan

Angara nire? Çaldağı nire? 


 

Suha Özkan Hon. F AIA

 

Hemen aklınıza Mehmet Kemal’in “Ankara nire / Zara nire? / Dayanmak marifet / Dayan Bre..” Düşündürücü şiiri gelecek. Çaldağı’da bunca yıl dayanmış ve anısını, onurunu ve anlamını almak için bizi bekliyor. Epey soruşturdum. Herkes Dikmen Tepesini biliyor. Ama Çaldağı Ankara’nın kent  coğrafyasında zihinlere isim olarak kazınmamış. Oysa Gazi Mustafa Kemal’ın Ankara toprağına ilk ayak basıp kenti uzaktan izlediği yer. Tarihinde duygu ve anlam var. Nedense 99 yıldır önemsenmemiş.

 

1964 yılıydı ODTÜ Mimarlık İkinci Sınıf öğrencisiydim. Önemli derslerimizde biri de Landscape Design idi. Türk Dil Kurumu’nda Emin Özdemir ile Mimarlık Terimleri Sözlüğü çalışmalarında “Doğal Çevre Tasarımı” diye önersek de “Peyzaj Mimarlığı” o zamanki yaşlı önderlerimiz tarafından benimsendi ve çok “a la mode” olduğu için de yerleşti. Önemli olan o çalışmalar sürecinde “tasarım = design”ı kazanmıştık. O dersin Hocası Değerli Kemal Aran’dı. Bize çiziktirme olarak dört Anadolu bitki türü vermişti. Bunlar Aynalı Kavak, Bodur Dut (Morus), İğde (Eleagnus) ve Sumakdı (Rhus). Kavak kolaydır. Mahallede sürüyle vardı. En yakışıklısını bulup çizerdim. Bodur Dut çok sevilen, benim de iki yaşımdan sonra günlerimin geçtiği ağaç altı sıkı gölgelikti. Fakülte’nin önünde hayranlıkla izlediğimiz bir dizi vardı. Bizi kokusuyla mest eden iğde ağaçları da, hemen yanıbaşımızdaydı. Sumak ise bir sırdı. Sadece kebapçı kavanozundan tanelerini biliyordum. ODTÜ’nün Kemal Kurdaş ile ormanını yaratan Alaeddin Egemen’e gittim. Protokoldan hoşlanmazdı sadece “Abi”ydi. Derdimi anlattım. Ayaklı bilgi bankası Alaeddin Abi “Dikmen Tepesi”ne git, bak, her yer sumak. Bu mevsimde salkımları da kurumuş olabilir. Toplarsın.” Demişti. Defterimi alıp bir akşamüstü yarısı otobüs, yarısı yayan Dikmen Tepesine vardım. Alaeddin Abi’nin tarifinden hemen tanıdım. Özellile bordo-kırmızı kurumuş salkımları sumakları ele veriyordu. Aradan yıllar geçince ben de oranın Çaldağı olduğunu öğrendim.

 

Ankara’da Yeni Yönetim uzun yıllar karikatürize edilen sanat ve anlamsızlaştırılan tarih açmazından kurtuldu.

 

 

29 Haziran 2019 tarihinde kurulan Ankara Kent Konseyi, kentin mekansal planlanması ve nitelikli yapılı çevreler kazanması konusunda kapsayıcı bir süreç yönetilmesini ve Ankara için çalışan ve üreten akademisyenlerin bilgi birikimleri ve deneyimlerinden etkin faydalanılmasını önemsemiştir. Bu anlamda, Aralık 2019’da konsey çatısı altında Ankara’da bulunan çeşitli üniversitelerden kırkı aşkın öğretim üyesinden oluşan Mimarlık Kültürü ve Planlama Çalışma Grubu kurulmuştur. Konsey ve çalışma grubu, akademik birikimin değerlendirilmesini olanaklı kılacak bir Akademik Danışma Kurulu teşkil edilmesini Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş’a önermiştir.  Sn. Yavaş’ın olumlu görüşü ve daveti, Ankara Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Dairesi Başkanlığının girişimleri ve kolaylaştırılıcığı sonucunda 2020 yılının ikinci yarısında Ankara Büyükşehir Belediyesi Akademik Danışma Kurulu kurulmuştur. Ankara’nın makro formunun gelişimi ve kentsel kamusal mekanlarının tasarlanması için gündeme gelen  kentsel ve mimari projelerin planlanması ve elde edilmesi süreçlerinin yarışma yoluyla ele alınmasını kapsayıcı  bir yaklaşım olarak benimseyen Akademik Danışma Kurulu, yarışma yaklaşımının aynı zamanda, yerel yönetim ile mimarlık-tasarım-planlama camiaları arasında bir diyalog zemini oluşturacağını ve kentsel projelerin tasarım düzeyini geliştireceğini ön görmüştür. 

 

Gönüllülük ilkesi doğrultusunda çalışan Akademik Danışma Kurulu, bugüne dek düzenli olarak toplanarak, Ankara Büyükşehir Belediyesi gündemindeki mimarlık, tasarım ve planlama konularını tartışmış, yarışma süreçlerine esas ilke ve anlayışları değerlendirmiş ve önermiş, 2022 Haziran itibariyle dört yarışma konusu ve alanının belirlenmesi, bağlamlarının tanımlanması ve çok yönlü irdelenmesine yönelik  çerçevenin kurulması, bilgi ve belgelerinin derlenmesi ve üretilmesi, idarenin belirleyeceği olası jüri üyeleri için isim havuzunun oluşturulmasına yönelik çalışmıştır. Akademik Danışma Kurulu kendi içinde yaptığı tartışmaların yarışma jürilerine aktarılabilmesi adına danışman jüri üyeliği yapılmasını önemsemiş, ancak bunun dışında görev almamayı etik bir ilke olarak benimsemiştir.

 

Yarışmalar

Sağlık Çalışanlarına Şükran ve Anma Mekanı Proje Yarışması (ilan: 17.02.2021)

Ulus Modern Kültür ve Sanat Merkezi Ulusal Mimari Proje Yarışması (ilan: 12.04.2021) 

100.Yıl Çarşısı ve Yakın Çevresi Fikir Projesi Yarışması (ilan: 15.02.2022)

2023 Cumhuriyet'in 100. Yılı Anıtı Fikir Projesi Yarışması (ilan: 14.02.2022)

 

Akademik Danışma Kurulu üyeleri

 

Prof. Dr. Savaş Zafer Şahin (Eylül 2020 -) 

(Ankara Kent Konseyi Başkan vekili, Mimarlık Kültürü ve Planlama Çalışma Grubu üyesi)

Prof. Dr. Lale Özgenel (Eylül 2020 -) 

(Ankara Kent Konseyi Başkan yardımcısı, Mimarlık Kültürü ve Planlama Çalışma Grubu üyesi)

Prof. Dr. Nuray Bayraktar (Eylül 2020 -) 

(Ankara Kent Konseyi Mimarlık Kültürü ve Planlama Çalışma Grubu sözcüsü)

 

Prof. Dr. Mehmet Tunçer (Eylül 2020 -) 

(Ankara Kent Konseyi Mimarlık Kültürü ve Planlama Çalışma Grubu üyesi)

Prof. Dr. Ali Cengizkan (Eylül 2020 -)

(Ankara Kent Konseyi Mimarlık Kültürü ve Planlama Çalışma Grubu üyesi)

Prof. Dr. Aydan Balamir (Eylül 2020 -) 

(Ankara Kent Konseyi Mimarlık Kültürü ve Planlama Çalışma Grubu üyesi)

Prof. Dr. Cana Bilsel (Eylül 2020 -)

(Ankara Kent Konseyi Mimarlık Kültürü ve Planlama Çalışma Grubu üyesi)

Prof. Dr. T. Elvan Altan (Eylül 2020 -)

(Ankara Kent Konseyi Mimarlık Kültürü ve Planlama Çalışma Grubu üyesi)

Doç. Dr. Güliz Bilgin Altınöz (Eylül 2020 -)

(Ankara Kent Konseyi Mimarlık Kültürü ve Planlama Çalışma Grubu üyesi)

Prof Dr. Nilgül Karadeniz (Mart 2022 -)

Prof. Dr. Oğuz Yılmaz (Mart 2022 -)

Prof. Dr. Baykan Günay (Eylül - Kasım 2020) 

Prof. Dr. Namık Erkal (Eylül - Ekim 2020) 

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumunuz okunduktan sonra yayınlanır. Yorumunuzun altına ad ve soyadınızı yazınız, Kimliği belirsiz yorumlar yayınlanmaz.

ÖNE ÇIKAN YAYIN

And They Died / Gün Gencer

  AND THEY DIED (THE ROAD TO GALLIPOLI) (ÇANAKKALE SAVAŞINA GİDEN YOL) A TRAGEDY IN THREE ACTS  (A Docu-drama with music written in memory o...